Femei care au schimbat lumea

Acest articol cuprinde o lista cu femei influente, inclusiv activiste pentru drepturile femeilor, poeti, artisti, politicieni si oameni de stiinta.

Sappho (circa 570 i. Hr.) – A fost unul dintre primii scriitori cunoscuti. O mare parte din poezia sa s-a pierdut, dar reputatia ei imensa dainuie in continuare. Platon s-a referit la Sappho ca fiind unul dintre cei mai mari zece poeti ai lumii.

Cleopatra (69 i. Hr. – 30 i. Hr.) – A fost ultimul conducator ptolemeic al Egiptului. Cleopatra a incercat sa apere Egiptul de Imperiul Roman ce cauta sa se extinda tot mai mult. In acest sens, ea a format relatii cu doi dintre cei mai puternici conducatori ai Romei, Marc Antonio si Julius Cezar.

Maria Magdalena – Date din Evanghelii si alte surse sugereaza ca Maria Magdalena a fost unul dintre cei mai devotati adepti ai lui Iisus. Ea a stat langa Mantuitor la rastignirea Lui si a fost prima care L-a vazut dupa Invierea Sa.

Ioana D’Arc (1412 – 1431) – A fost o adevarata inspiratie pentru francezi in revolta lor impotriva ocupatiei engleze. La varsta de doar 17 ani, Ioana i-a condus cu succes pe francezi catre victoria de la Orleans.

Mirabai (1498 – 1565) – Mistic si poet indian. Mirabai s-a nascut intr-o familie privilegiata hindusa, dar si-a abandonat viata de printesa pentru a-si petrece timpul ca mistic si devotat al lui Sri Krishna. A ajutat la revitalizarea traditiei yoga bhakti in India.

Elizabeth I (1533 – 1603) – Regina Angliei in timpul unei mari schimbari economice si sociale, Elizabeth I a vazut Anglia cimentata ca tara protestanta. In timpul domniei sale, a asistat la infrangerea Armatei Spaniole care a parasit Marea Britanie pentru a deveni mai tarziu una dintre superputerile lumii.

Mary Wollstonecraft (1759 – 1797) – Autor englez, Wollstonecraft a scris cea mai importanta carte din miscarea feminista timpurie. „O justificare a drepturilor femeilor” a stabilit o baza morala si practica pentru extinderea drepturilor omului si a celor politice la femei.

Jane Austen (1775 – 1817) – Unul dintre cei mai renumiti autori feminini ai tuturor timpurilor, Jane Austen a scris mai multe romane populare chiar si in ziua de azi, cum ar fi „Mandrie si Prejudecata”. Jane Austen a scris intr-o perioada in care scriitori de sex feminin nu au fost incurajati, deschizand astfel drumul viitoarelor scriitoare.

Marie Curie (1867 – 1934) – Om de stiinta polonez / francez. Curie a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel si prima persoana care a castigat Premiul Nobel pentru doua categorii diferite. Primul ei premiu a fost pentru cercetarea in domeniul radioactivitatii (Fizica, 1903), iar cel de-al doilea l-a castigat in Chimie, in 1911.

Coco Chanel (1883 – 1971) – Designer de origine franceza, Coco Chanel a fost unul dintre cei mai inovatori designeri de moda, definind stilul feminin in timpul secolului XX. Ideile ei erau revolutionare, inspirandu-se din hainele de sex masculin pe care le reproiecta in folosul femeior.

Mama Teresa (1910 – 1997) – Calugarita albaneza, Mama Teresa si-a dedicat o mare parte din viata pentru a ingriji personal oamenii bolnavi. Ea a primit premiul Nobel pentru Pace in 1979.

Audrey Hepburn (1929 – 1993) – Actrita de origine belgiana a fost una dintre cele mai influente fete feminine de la Hollywood intre 1950 si 1960. Considerata una dintre cele mai frumoase femei din secolul al XX-lea, Audrey si-a dedicat perioada ramasa din viata, dupa 1960, pentru munca umanitara cu UNICEF.

Billie Jean King (1943 -) – Jucatoare de tenis americana, Billie Jean King a fost unul dintre cei mai mari campioni de tenis de sex feminin, ea luptandu-se de asemenea pentru castigurile egale intre femei si barbati. Billie Jean King a castigat 76 de titluri in tenis, inclusiv 20 de titluri la Wimbledon.

Oprah Winfrey (1954 -) – Gazda talk show-ului american Oprah si influenta femeie de afaceri, Oprah Winfrey a fost prima femeie care a moderat propriul talk show. Emisiunea sa dezbate, in principal, problemele cu care se confrunta femeile din SUA.

Lasă un răspuns