Femei care au schimbat lumea

Acest articol cuprinde o lista cu femei influente, inclusiv activiste pentru drepturile femeilor, poeti, artisti, politicieni si oameni de stiinta.

Sappho (circa 570 i. Hr.) – A fost unul dintre primii scriitori cunoscuti. O mare parte din poezia sa s-a pierdut, dar reputatia ei imensa dainuie in continuare. Platon s-a referit la Sappho ca fiind unul dintre cei mai mari zece poeti ai lumii.

Cleopatra (69 i. Hr. – 30 i. Hr.) – A fost ultimul conducator ptolemeic al Egiptului. Cleopatra a incercat sa apere Egiptul de Imperiul Roman ce cauta sa se extinda tot mai mult. In acest sens, ea a format relatii cu doi dintre cei mai puternici conducatori ai Romei, Marc Antonio si Julius Cezar.

Maria Magdalena – Date din Evanghelii si alte surse sugereaza ca Maria Magdalena a fost unul dintre cei mai devotati adepti ai lui Iisus. Ea a stat langa Mantuitor la rastignirea Lui si a fost prima care L-a vazut dupa Invierea Sa.

Ioana D’Arc (1412 – 1431) – A fost o adevarata inspiratie pentru francezi in revolta lor impotriva ocupatiei engleze. La varsta de doar 17 ani, Ioana i-a condus cu succes pe francezi catre victoria de la Orleans.

Mirabai (1498 – 1565) – Mistic si poet indian. Mirabai s-a nascut intr-o familie privilegiata hindusa, dar si-a abandonat viata de printesa pentru a-si petrece timpul ca mistic si devotat al lui Sri Krishna. A ajutat la revitalizarea traditiei yoga bhakti in India.

Elizabeth I (1533 – 1603) – Regina Angliei in timpul unei mari schimbari economice si sociale, Elizabeth I a vazut Anglia cimentata ca tara protestanta. In timpul domniei sale, a asistat la infrangerea Armatei Spaniole care a parasit Marea Britanie pentru a deveni mai tarziu una dintre superputerile lumii.

Mary Wollstonecraft (1759 – 1797) – Autor englez, Wollstonecraft a scris cea mai importanta carte din miscarea feminista timpurie. „O justificare a drepturilor femeilor” a stabilit o baza morala si practica pentru extinderea drepturilor omului si a celor politice la femei.

Jane Austen (1775 – 1817) – Unul dintre cei mai renumiti autori feminini ai tuturor timpurilor, Jane Austen a scris mai multe romane populare chiar si in ziua de azi, cum ar fi „Mandrie si Prejudecata”. Jane Austen a scris intr-o perioada in care scriitori de sex feminin nu au fost incurajati, deschizand astfel drumul viitoarelor scriitoare.

Marie Curie (1867 – 1934) – Om de stiinta polonez / francez. Curie a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel si prima persoana care a castigat Premiul Nobel pentru doua categorii diferite. Primul ei premiu a fost pentru cercetarea in domeniul radioactivitatii (Fizica, 1903), iar cel de-al doilea l-a castigat in Chimie, in 1911.

Coco Chanel (1883 – 1971) – Designer de origine franceza, Coco Chanel a fost unul dintre cei mai inovatori designeri de moda, definind stilul feminin in timpul secolului XX. Ideile ei erau revolutionare, inspirandu-se din hainele de sex masculin pe care le reproiecta in folosul femeior.

Mama Teresa (1910 – 1997) – Calugarita albaneza, Mama Teresa si-a dedicat o mare parte din viata pentru a ingriji personal oamenii bolnavi. Ea a primit premiul Nobel pentru Pace in 1979.

Audrey Hepburn (1929 – 1993) – Actrita de origine belgiana a fost una dintre cele mai influente fete feminine de la Hollywood intre 1950 si 1960. Considerata una dintre cele mai frumoase femei din secolul al XX-lea, Audrey si-a dedicat perioada ramasa din viata, dupa 1960, pentru munca umanitara cu UNICEF.

Billie Jean King (1943 -) – Jucatoare de tenis americana, Billie Jean King a fost unul dintre cei mai mari campioni de tenis de sex feminin, ea luptandu-se de asemenea pentru castigurile egale intre femei si barbati. Billie Jean King a castigat 76 de titluri in tenis, inclusiv 20 de titluri la Wimbledon.

Oprah Winfrey (1954 -) – Gazda talk show-ului american Oprah si influenta femeie de afaceri, Oprah Winfrey a fost prima femeie care a moderat propriul talk show. Emisiunea sa dezbate, in principal, problemele cu care se confrunta femeile din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *