Designul vestimentar. Cand s-au hotarat oamenii ca haina este mai mult decat un element de protectie?

Fara doar si poate, stramosii nostri care populau Pamantul in urma cu cateva mii de ani nu erau tocmai interesati de contrastul vizual pe care il ofera blana de urs cu opincile. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs, evolutia facand loc unor noi preocupari, printre care si designerul vestimentar. In ultimii 150 de ani, pasiunea pentru design vestimentar a cunoscut o explozie, extinzandu-se de la nobilime catre oamenii de rand. Astazi, exista scoli de design, exista reguli stricte ce nu pot fi incalcate de nicio persoana cu retentii si exista persoane pregatite exclusiv pentru a oferi sfaturi, inclusiv designeri romani. Industria hainelor atrage miliarde de euro, iar acest lucru nu este intamplator.

Care este istoria designului vestimentar?

Pasiunea oamenilor pentru aspectul hainelor a inceput sa isi faca simtita prezenta prin secolul XIII, atunci cand nobilii de la curtile regale incercau sa gaseasca solutii cat mai bune pentru a-si ascunde defectele fizice. Spre exemplu, sotia regelui Frantei, Filip al III-lea, a lansat moda gulerelor inalte, motivul fiind gatul sau mult prea lung. Gulerele ample din dantela, atat de intalnite in filmele de epoca, au fost inovate in secolul IVI de croitorii de la curtea regala franceza, pentru a-i acoperi gusa lui Henric al II-lea.

Chiar si coafurile au fost rezultatul unor defecte ale femeilor din nobilime.

Usor, usor, pe baza defectelor fizice au aparut cravatele, manecile bufante, fustele infoiate in solduri, costumele, mansetele si asa mai departe.

Istoria moderna a designerului vestimentar

Moda din ziua de astazi nu mai are nimic in comun cu cea pe care o promovau regii francezi. Istoria moderna a modei a aparut abia in secolul 18, iar responsabili sunt croitorii englezi, urmati de fabricile destinate productiei de  haine din America, din secolul 19.

Pana in secolul 19 nu exista ideea de fabricare a unor piese vestimentare identice si nici ideea de marimi. Odata ce s-au stabilit unitatile de masura pentru marimile hainelor, evolutia a fost una impresionanta, deoarece oamenii cu venituri modeste au inceput sa aiba acces la haine de buna calitate si la materiale asemanatoare cu cele purtate de clasele bogate din acele timpuri.

Daca astazi exista sute de mii de designeri vestimentari care dau tonul modei si contribuie la productia de haine la nivel mondial, la inceput doar cativa au avut curajul sa se implice in design, pionierii domeniului fiind Christian Dior si Coco Chanel. Acestia au inceput sa creeze piese vestimentare destinate fiecarui sezon si sa ofere ideea de haine exclusiviste.

Astazi, fiecare dintre noi este un mic designer vestimentar si se bazeaza pe propriile reguli atunci cand se imbraca. Optiunile sunt numeroase si chiar si persoanele cu un buget redus se pot imbraca elegant, fara a face rabat la calitate si la confort. Designul vestimentar a devenit un adevarat instrument pe care orice om il are la indemana si il poate folosi pentru o relatie cat mai buna cu societatea. Acesta este motivul pentru care casele de moda prospera iar jobul de designer este unul vanat de toti cei cu spirit artistic. Noi suntem curiosi cum va fi evolutia de acum incolo..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *