Cum au aparut primii creatori de moda?

creatori de modaDesi astazi mai oricine poate achizitiona haine de designer relativ usor, pana acum cativa ani, hainele create de designeri erau un lux pe care putini si-l permiteau. Cresterea pietei in regiunea de fashion pe fondul accesului tot mai usor la cataloagele principalelor case de moda din lume i-a facut pe multi oameni sa incerce sa-si indeplineasca visul de-o viata, in speta visul de a crea haine unice pentru clienti.

Istoria primelor case de moda

Chiar daca de-a lungul timpului au existat anume ateliere de imbracaminte, ce-i drept, dedicate cel mai adesea curtilor regale si oamenilor foarte bogati, primul designer atestat a fost Charles Frederick Worth, considerat astazi a fi parintele fenomenului <<haute couture>>. Totusi, Worth nu ar fi reusit niciodata de unul singur sa creeze o astfel de miscare, cel putin nu fara ajutorul unor oameni ca Rose Bertin, despre care se stie ca ar fi fost croitoreasa personala a Mariei Antoaneta (regina Frantei intre 1774 si 1792). Rose Bertin devenise atat de cunoscuta la un momendat ca in anumite cercuri ale curtii regale se spunea despre ea ca ar detine functia de ministru al modei. Paradoxal, in ciuda popularitatii sale, in timpul Revolutiei Franceze ea a trebuit sa-si abandoneze magazinul din Paris si sa fuga la Londra, loc in care, de altfel, a si murit.

Moda in secolul 20

Ce e interesant la secolul 20 ca moda s-a schimbat cu fiecare decada: primii 10 ani au fost dominati clar de produsele lui Worth, iar apoi, cel putin in perioada interbelica, croitorii parizieni au atras atentia cu produsele lor. Numele emblematic al acestei ere a fost COCO Chanel, cunoscuta chiar si in zilele noastre. Un moment de cotitura in evolutia brand-urilor si al designerilor a fost al doilea razboi mondial, in care mai toti creatorii de moda din tarile ocupate au trebuit sa se refugieze in tari neutre.

Astazi, in Romania sunt mai multi creatori de moda, unii mai populari decat altii (unii, cum sunt cei de la whoabisabi.com sunt la inceput de drum, de exemplu). Ce e important e faptul ca piata romaneasca e intr-o continua dezvoltare, ori asta nu e decat motiv de bucurie pentru cei care activeaza in domeniu.

Pentru mai multe articole despre moda, click pe acest link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *